ARRELS I GENOMES: Els orígens (2)


Vaig dir que tractaríem de les arrels de la música de jazz, doncs bé, amb això sí que tothom hi està d'acord: aquesta forma musical fou originalment creada per la comunitat negre que vivia als Estats Units de Nord-Amèrica procedent de l'Àfrica.

Alguns de nosaltres encara recordem aquella mini-sèrie televisiva nomenada Kunta Kinte, el protagonista de la novel·la autobiogràfica "Roots: The Saga of an American Family" d'Alex Haley (http://www.kintehaley.org), que era un musulmà de la tribu Mandinga (Gambia) nascut el 1750, capturat el 1767 i transportat en un vaixell d'esclaus fins a Maryland on fou venut per treballar en una plantació de Virgínia. Entre una cosa altre van contribuir al re-descobriment de les arrels del poble negre afro-nordamericà i el sacsejament de consciències fins al punt de que "Kunta Kinte" és l'eufemisme d'esclau africà.

A la capçalera has vist el full de publicitat d'una subhasta d'esclaus procedents de Sierra Leone acabats d'arrivar a Charleston (Carolina del Sud) es horrorosament il·lustratiu de com els hi anaven les coses a aquella gent. El comerç d'esclaus el van iniciar els mariners portuguesos el segle XV al Sud de la costa Oest africana. Els primers esclaus van arribar a la Illa Espanyola (actualment Haití i República Dominicana) el 1502 i quan les lleis de Burgos del 1513 promogudes per Bartolomé de Las Casas van aturar el genocidi que s'havia fet amb els nadius, els negres procedents de l'Àfrica Oest i Central van ser la força de treball substitutòria en els "ingenios" i plantacions. Aquest untós model econòmic es va estendre i implantar en la regió substituint a les poblacions nadiues que eren progressivament aniquilades: Brazil (38,5%); Colònies Britàniques d'Amèrica-excepte el Nord- (18,4%); Imperi espanyol (17,5%); Colònies franceses (13,6%); Colònies Britàniques de Nord Amèrica (6,45%); etc. Cínicament els cristians amb el Vaticà al front, excepció feta dels Quàquers, beneïen aquest esclavatge fonamentat, com no podia ser menys, en que els negres no tenien ni ànima. El negoci es va perllongar més de 300 anys fins el 1865 i s'estima que va traslladar a la força uns 12 milions de negres al continent americà.

Miquel Inglés Pedrero
26/01/2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada